7 Haziran 2017 Çarşamba

TRUMP’IN SUUDİLERE 110 MİLYAR DOLARLIK SİLAH SATIŞI YALAN HABER Mİ?

TRUMP’IN SUUDİLERE 110 MİLYAR DOLARLIK SİLAH SATIŞI YALAN HABER Mİ?
ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki hafta gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyaretinin merkezinde 110 milyar dolarlık silah satış sözleşmesi olduğu medyaya yansımıştı. Söz konusu haberlere göre ABD bu silah satışının önümüzdeki 10 yılda ulaşacağı miktar ise 350 milyar dolar olacaktı. Ancak ABD Savunma ve Güvenlik İşbirliği Dairesinin (DSCA) Pazartesi yaptığı resmi açıklama kafaları karıştırdı. DSCA’nın açıklamasına göre ABD Dışişleri Bakanlığının yaptığı anlaşma sadece 1.4 milyar dolarlık ‘olası’ silah satışını içeriyor. Bunun 662 milyon dolarlık kısmı radar sistemleri, cephane, askeri kamyonlar ve teknik destek, 750 milyon dolarlık kısmı ise askeri eğitim programını içeriyor. Düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsünün uzmanlarından eski CIA yetkilisi Bruce Riedel’e göre buradaki anahtar sözcük ‘olası’. Ona göre ‘’ortada bir anlaşma falan yok. Hepsi bir ‘fake news’.’’:
‘’Savunma sanayi sektöründe ve Kongre’deki birçok kaynakla görüştüm. Hepsinin söylediği tek şey şu: Ortada imzası atılmış 110 milyar dolarlık bir anlaşma yok. Sadece bir kaç niyet mektubu var, ama kontrat yok. Birçoğu savunma sanayinin Suudilerin birgün ilgilenebileceğini düşündüğü alımlar tahminlerinden oluşuyor. Pentagon’un silah satışından sorumlu dairesi DSCA da, ‘’Niyet edilmiş satışlar’’ diye yorumluyor. Yeni hiçbir  somut satış yok, mevcut satışlar, Obama döneminde imzası atılmış satışlar. Suudiler ve Amerikan yönetimi, geleceğe dönük olası taleplerinden tasavvur ettikleri olası satışları bir araya getirip bunu bir sözleşmeymiş gibi kamuoyuna sundular. Bu tamamı ile bir ‘fake news’.’’
Riedel, Suudiler 110 milyar dolarlık bir silah alım sözleşmesine imza atsaydılar bile, düşük petrol fiyatlarından dolayı bunu ödeyecek paraları olmadığına dikkat çekiyor. Suudilerin, 2012’de Obama yönetimi ile imzaladıkları büyük silah alım sözleşmesinin bedelini bile ödemekte zorluk yaşadıklarına dikkat çeken Riedel, o dönemde anlaşmanın hayat geçmesinin tek nedeninin Obama yönetiminin İsrail ile de benzeri bir anlaşma imzalaması olduğunu kaydetti.
Riedel’e, göre Suudiler şu anda satın alacakları tek şey, en yoksul Arap ülkesi olan Yemen’e yönelik bombardımanlarımı devam ettirmek için mühimmat olacak. Riedel, eğer İsrail ABD’den ‘niteliksel avantajı koruma’ için yeni bir silah paketi talebi olursa, o zaman söz konusu 110 milyar dolarlık anlaşmanın da yaşama geçme şansı olduğunun düşünülebileceğine vurgu yaptı. ABD dış politikasının temel yaklaşımlarından biri, İsrail’i çevresindeki ülkelerden askeri olarak sürekli daha avantajlı konumda tutmayı öngören ‘niteliksel avantajı koruma (Qualitative Military Edge)’ politikası. AMERİKA BÜLTENİ (6 Haziran 2017)
http://amerikabulteni.com/2017/06/06/trumpin-suudilere-110-milyar-dolarlik-silah-satisi-yalan-haber-mi/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+amerikabulteni+%28Amerika+Bulteni%29

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder